REGISZTRÁCIÓ


A .hu (és a közdomainek, pl. co.hu, info.hu) alá domain regisztrációs igény intézése, az ISZT által karbantartott regisztrációs szabályzat szerint történik.

NAME SZERVER SZOLGÁLTATÁS

Elsődleges és másodlagos name szerver (DNS szerver) szolgáltatás a Startolj.hu által bejegyzésre kerülő domainekhez. A domain regisztráció feltétele a működő - legalább két, egymástól független hálózati eléréssel rendelkező szerver által szolgáltatott - zóna (a domain bejegyzéseit tároló, más szerverek által lekérdezhető online adatbázis).

FAQ

Mennyi ideig tart a regisztráció?

Sajnos a kérdésre nem lehet egyszerűen válaszolni, mivel a regisztráció menete összetett kérdés, néhány példa a lehetőségekre.

A hiánytalanul beadott prioritásos igények néhány nap alatt regisztrációra kerülnek.
Prioritásos igénynek tekinthetjük azon igényeket melyek esetén az igényelt domain név betű szerint megegyezik:
  • a cégbírósági bejegyzésben szereplő szervezet nevével
  • a bejegyzett védjeggyel.
Minden, a leírtaktól eltérő eset, automatikusan prioritás nélkülinek tekinthető.
Nem prioritásos igény esetén a bejegyzés időtartama kibővül 17-18 nappal, mivel a név egy "két hetes várólistára" kerül. Természetesen a várólistán is figyelemmel kísérhető a név helyzete a következő link segítségével. Az alaptalanul megtámadott igények akár több hónapig húzodhatnak, szerencsére ez nagyon ritka eset.
Általában elmondható, hogy a tökéletes igény beadásától számított pár napon belül (a nem prioritásos esetekben a két hét kifüggesztést hozzá kell adni) eredmény várható.

Mit jelent a name szerver szolgáltatás?

A domain nevek és az IP címek összepárosítását végzik az úgynevezett name szerverek. Minden domainhez a biztonságos működés érdekében legalább két name szerver tartozik, melyek a név - IP cím összerendeléseket szolgáltatják. Az elsődleges name szerver tartalmazza a szerkesztett zónát, míg a másodlagos name szerver ennek tükrözése. A két szerver fizikailag külön hálózaton kell hogy üzemeljen. A name szervereket a Startolj.hu Internetes tartalomszolgáltató biztosíthatja a domainekhez.

Mire van szükségem a www.sajátnév.hu weboldal bejegyzéséhez?

A domain bejegyzéséhez szükséges a két darab működőképes name szerver, majd létre kell hozni egy zónabejegyzést, mely szerint a bejegyzett domain a weblapok IP címére mutat. Természetesen web tárhely is szükséges a kész weboldalaink bejegyzéséhez, hisz csak tartalommal feltöltött oldalak esetén érdemes az IP címeket beállítani.
Fontos Információ!
Általában dedikált szerver vagy úgynevezett virtuális web szerver használható saját domainnel rendelkező weboldal bejegyzésére, a közkedvelt ingyenes szolgáltatók ilyen szolgáltatást nem biztosítanak.

Mire van szükségem, hogy a valaki@sajátnév.hu címen elektronikus leveleket tudjak fogadni?

Egy dedikált vagy virtuális levelező szerverre, s a domainhez tartozó zónában egy MX (Mail eXchanger) rekordra, mely a szerver nevére mutat. Több MX szerver is megadható és ezek súlyozhatóak.

A Startolj.hu szolgáltat-e a regisztrált domainekhez virtuális web és mail szervert vagy címeket ebben az árban?

Nem, jelenleg csak a domain regisztrációt és a DNS szolgáltatást kínáljuk, s ezeket is kizárólag online elérhető formában. Természetesen tetszőleges méretű tár helyet tudunk biztosítani partnereink részére szolgáltatói árlistánk alapján a céginfo.net szolgáltató szerverein.

Előfordulhat-e, hogy nem tudják teljesíteni a leadott domain regisztrációs kérelmet?

Igen, ennek több oka is lehet. Előfordulhat, hogy éppen foglalttá vált a név vagy nem felel meg a szabályzatnak. A Startolj.hu, szolgáltatóként fenntartja a jogot, hogy indoklás nélkül visszautasítsa adott név/nevek bejegyzését (etikai vagy erkölcsi okok esetén).

Mit tehetek, ha valaki jogtalanul használja cégem nevét vagy védjegyemet domain névként?

Ilyen esetben jogorvoslatért a választott bírósághoz vagy polgári bírósághoz lehet fordulni. A választott bírósági eljárásról itt olvashat.

Mikortól indul a regisztrációs folyamat pontosan?

A regisztrációs folyamat akkor indul, amikor az igénylőlap (prioritásos igény esetén a prioritást igazoló irattal) és a befizetés megérkezik.

Hogyan értesülök, hogy megtörtént a bejegyzés?

A domain név tulajdonosa a sikeres regisztrációról e-mail formájában kap értesítést.

Hol kaphatok további segítséget?

Kizárólag e-mailben tudunk támogatást nyújtani a szolgáltatáshoz a info@startolj.hu címen.